some facts of dark chocolate & cocoa 's



     pl.   click white box for impression of a dark chocolate 

Abdur Rouf's photo.



    

                  IS COCOA AS HEALTHY AS DARK CHOCOLATE, And Cheaper than dark chocolate ?

 


                           
আজকাল  মানুষ  দিন  দিন  স্বাস্থ্যসচেতন  হয়ে  উঠছে  ৷  তাই  খাওয়া  দাওয়ার  ব্যাপারেও  ও  খুবই  সচেতন  ৷  সবাই  এখন  প্রাকৃতিক  উপায়ে  পাওয়া  খাদ্যদ্রব্যকেই  প্রথমে  বেঁচে  নেয়  ৷  সবুজ  শাক  সবজি  এ  ক্ষেত্রে  প্রধান্য  পাচ্ছে  ৷  ফলমূল  তো  আছেই  ৷  ইদানিং  খাদ্য  তালিকায়  ডার্ক  চকলেট  যুক্ত  হয়েছে  ৷  ডার্ক  চকোলেট  নাকি  হার্টের  জন্যে  খুবই  উপকারী  ৷  বিভিন্ন  জাতের  বাদামের  মত  ৷  তাই  দেশে  বিদেশে  এখন  অনেকেই  ডার্ক  চকোলেট  খেতে  আগ্রহী  হয়ে  উঠেছেন  ৷  কিন্তু  দামের  দিকে  বাদামের  থেকে  ডার্ক  চকোলেটের  মূল্য  অনেক  বেশি  ৷  এক্ষেত্রে  একটি  অলটার্নেট  জিনিসের  খোঁজ পাওয়া  গেছে  ৷  এই  জিনিসটাও  চকোলেট  জাতিয়  ৷  জিনিসটা  হচ্ছে  চকোলেট  তৈরির  কাঁচামাল  কোকো  পাউডার ৷  আর  কোকো  পাউডার  নাকি  ডার্ক  চকোলেট  থেকেও  ভাল  ৷  কারণ  ডার্ক  চকোলেটে তৈরিতে  চিনি  এবং  কোকোবাটার  যোগ  করে  ডার্ক  চকোলেট  প্রস্তুত  করতে  হয়  ৷  কিত্তু  কোকো  পাউডার  এসব  থেকে  মুক্ত  ৷  এই  সব  নিয়ে  যারা  গবেষণা  করতেছেন   তারা  বলছেন  ডার্ক  চকোলেটের  পরিবর্তে  যে  কোনো  সুবিধাজনক  খাবারের  সঙ্গে  কোকো  পাউডার  মিশিয়ে  খাওয়া  যাবে  এবং  একই  উপকার  পাওয়া  যাবে  আর  মূল্যের  দিক  দিয়ে  ডার্কচকোলেট  থেকে  কোকোপাউডারের  মূল্য  অনেক  অনেক  কম  ৷  নিম্নে  এইসব  নিয়ে  একটি  গবেষণামূলক  তথ্য  পেস্ট  করে  দেয়া  হলো  আগ্রহী  পাঠকদের  জন্যে  ৷ সূত্র; ইনর্টারনেট  থেকে  সংগ্রহ ) 



                  The benefit of dark chocolate is that it is touted as being chalk full of anti-oxidants. That's great, but it is nothing when compared to raw cocoa. For those that are unaware, the USDA tested a list of common foods and assigned each an ORAC value. ORAC stands for Oxygen Radical Absorbance Capacity and essentially tries to quantify exactly how potent various foods are when it comes to binding those nasty free radicals. The following are the respective ORAC values:

Milk Chocolate: 1,263
Dark Chocolate: 5,903
Cocoa80,933


.

                 
Cocoa can be added to all kinds of recipes and daily foods, but I consume all my cocoa simply by adding 2 tablespoons per bowl of oatmeal, and 2-4 tablespoons to whey protein shakes. I will also make chocolate banana smoothies by blending some bananas, water, ice, and a ton of cocoa. Lastly I make Greek Yogurt pudding with chia seeds, cinnamon, and of course, cocoa.

            We are still in the infancy of science when it comes to food, but I'll choose raw cocoa over chocolate any day of the week. Over time cocoa has satisfied my craving for chocolate without all the unnecessary calories from sugar and fats, and with all the healthy properties of chocolate.


       

   
Q
Is Cocoa as Healthy as Dark Chocolate?
 



               That depends on the cocoa, which is just chocolate minus its natural fat (cocoa butter). Most commercially available cocoa products have been so processed that they end up providing few, if any flavanols, the heart healthy components of raw cocoa beans.

             A comparison of the flavanol content of various chocolate products, published in the August 2005 Journal of Hypertension, by distinguished researchers Norman K. Hollenberg, M.D., Ph.D. of Harvard Medical School and Naomi D. Fisher M.D. of Brigham and Women's Hospital, found that the product providing the most flavanols - nearly 5,000 mg per 100 grams of cocoa - was CocoaPro powder developed by the chocolate manufacturer Mars Inc. In second place was cocoa powder made by the Kuna Islanders of Panama, who drink an average of five cups of cocoa per day and have very low rates of high blood pressure, heart disease and cancer. The researchers reported that the flavanol content of  "all of the commercially available cocoa powders or chocolate drinks" on U.S. supermarket shelves are substantially less than that of CocoaPro.


         preferred way to get the health benefits chocolate has to offer is enjoying an ounce or two of dark chocolate that's 70 percent cocoa several times a week. You have no cause for concern about the fat in dark chocolate - it is stearic acid, a type of saturated fat that does not raise cholesterol levels. And chocolate that is  less than  70 percent cocoa does not contain much sugar.

Andrew Weil, M.D.

                  

মন্তব্যসমূহ