pl. click white box for impression of a dark chocolate
IS COCOA AS HEALTHY AS DARK
CHOCOLATE, And Cheaper than dark chocolate ?
আজকাল মানুষ দিন দিন স্বাস্থ্যসচেতন হয়ে উঠছে ৷ তাই খাওয়া দাওয়ার ব্যাপারেও ও খুবই সচেতন ৷ সবাই এখন প্রাকৃতিক উপায়ে পাওয়া খাদ্যদ্রব্যকেই প্রথমে বেঁচে নেয় ৷ সবুজ শাক সবজি এ ক্ষেত্রে প্রধান্য পাচ্ছে ৷ ফলমূল তো আছেই ৷ ইদানিং খাদ্য তালিকায় ডার্ক চকলেট যুক্ত হয়েছে ৷ ডার্ক চকোলেট নাকি হার্টের জন্যে খুবই উপকারী ৷ বিভিন্ন জাতের বাদামের মত ৷ তাই দেশে বিদেশে এখন অনেকেই ডার্ক চকোলেট খেতে আগ্রহী হয়ে উঠেছেন ৷ কিন্তু দামের দিকে বাদামের থেকে ডার্ক চকোলেটের মূল্য অনেক বেশি ৷ এক্ষেত্রে একটি অলটার্নেট জিনিসের খোঁজ পাওয়া গেছে ৷ এই জিনিসটাও চকোলেট জাতিয় ৷ জিনিসটা হচ্ছে চকোলেট তৈরির কাঁচামাল কোকো পাউডার ৷ আর কোকো পাউডার নাকি ডার্ক চকোলেট থেকেও ভাল ৷ কারণ ডার্ক চকোলেটে তৈরিতে চিনি এবং কোকোবাটার যোগ করে ডার্ক চকোলেট প্রস্তুত করতে হয় ৷ কিত্তু কোকো পাউডার এসব থেকে মুক্ত ৷ এই সব নিয়ে যারা গবেষণা করতেছেন তারা বলছেন ডার্ক চকোলেটের পরিবর্তে যে কোনো সুবিধাজনক খাবারের সঙ্গে কোকো পাউডার মিশিয়ে খাওয়া যাবে এবং একই উপকার পাওয়া যাবে আর মূল্যের দিক দিয়ে ডার্কচকোলেট থেকে কোকোপাউডারের মূল্য অনেক অনেক কম ৷ নিম্নে এইসব নিয়ে একটি গবেষণামূলক তথ্য পেস্ট করে দেয়া হলো আগ্রহী পাঠকদের জন্যে ৷ সূত্র; ইনর্টারনেট থেকে সংগ্রহ )
The benefit of dark chocolate is that it is
touted as being chalk full of anti-oxidants. That's great, but it is nothing
when compared to raw cocoa. For those that are unaware, the USDA tested a list
of common foods and assigned each an ORAC value. ORAC stands
for Oxygen Radical Absorbance Capacity and
essentially tries to quantify exactly how potent various foods are when it
comes to binding those nasty free radicals. The following are the
respective ORAC values:
Milk Chocolate: 1,263
Milk Chocolate: 1,263
Dark Chocolate: 5,903
Cocoa : 80,933
.
Cocoa can be added to all
kinds of recipes and daily foods, but I consume all my cocoa simply by adding 2
tablespoons per bowl of oatmeal,
and 2-4 tablespoons to whey protein shakes. I will also make chocolate banana
smoothies by blending some bananas, water, ice, and a ton of cocoa. Lastly I
make Greek Yogurt pudding with chia seeds, cinnamon, and of course, cocoa.
We are still in the infancy of science when it comes to food, but I'll choose raw cocoa over chocolate any day of the week. Over time cocoa has satisfied my craving for chocolate without all the unnecessary calories from sugar and fats, and with all the healthy properties of chocolate.
We are still in the infancy of science when it comes to food, but I'll choose raw cocoa over chocolate any day of the week. Over time cocoa has satisfied my craving for chocolate without all the unnecessary calories from sugar and fats, and with all the healthy properties of chocolate.
Q
|
Is
|
|
That depends on the cocoa,
which is just chocolate minus its natural fat (cocoa butter). Most
commercially available cocoa products have been so processed that they end up
providing few, if any flavanols, the heart healthy components of raw cocoa
beans.
A comparison of the flavanol
content of various chocolate products, published in the August 2005 Journal
of Hypertension, by distinguished researchers Norman K. Hollenberg, M.D.,
Ph.D. of Harvard Medical School and Naomi D. Fisher M.D. of Brigham and
Women's Hospital, found that the product providing the most flavanols -
nearly 5,000 mg per 100 grams of cocoa - was CocoaPro powder developed by the
chocolate manufacturer Mars Inc. In second place was cocoa powder made by the
Kuna Islanders of Panama, who drink an average of five cups of cocoa per day
and have very low rates of high blood pressure, heart disease and cancer. The
researchers reported that the flavanol content of "all of the
commercially available cocoa powders or chocolate drinks" on
|
preferred way to get the
health benefits chocolate has to offer is enjoying an ounce or two of dark
chocolate that's 70 percent cocoa several times a week. You have no cause for
concern about the fat in dark chocolate - it is stearic acid, a type of
saturated fat that does not raise cholesterol levels. And chocolate that is less than 70
percent cocoa does not contain much sugar.
Andrew Weil, M.D.
মন্তব্যসমূহ
একটি মন্তব্য পোস্ট করুন